AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp upozrio je juče Rusiju da se spremi za raketni napad na sirijske snage koje su u savezništvu sa Moskvom, a visoki ruski zvaničnici zapretili su da će na svaki napad žestoko odgovoriti.

Profesor dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost rekao je za Novo jutro televizije Pink da je Sirija danas vojni poligon čitavog sveta.

- To je globalni vojni poligon na kome najveće sile današnjice odmeravaju ruke, a jedino nema Kine. Ako dođe do sukoba, to će biti ozbiljan sukob i to će biti prvi put da se SAD i Rusija neposredno sukobe - istakao je Dragišić.

Foto: Printscreen

Publicista, istoričar i stručnjak za Bliski istok Nemanja Starović rekao je da smo juče imali otvorenu najavu veoma brzog napada od strane američkog predsednika Donalda Trampa.

- Sirijski građanski rat traje već sedam godina i za to vreme je prošao kroz nekoliko faza, a između 400 i 500 hiljada ljudi je izgubilo svoje živote. Pre rata Sirija je predstavljala jednu od prosperitetnijih država arapskog sveta. Sve je počelo početkom 2011. godine u kontekstu arapskog proleća kao pokušaj revolucije prvo mirnog, a potom i oružanog obaranja Bašara el Asada - objašnjava Starović.

Foto: Printscreen

On dodaje da je otvoreno veliko pitanje takozvane Islamske države čije nadiranje je krenulo 2014. godine iz pravca zapadnog Iraka.

- Jedno od otvorenih pitanja je pitanje severa Sirije, odnosno pitanje teritorije koju kontrolišu sirijski Kurdi, uz veliku podršku SAD-a. Amerika je doživela ogroman neuspeh na prostoru Sirije, obaranje režima Bašara el Asada je propao, uspostavljanje teritorije pod kontrolom sirijskih Kurda uz značajno američko vojno prisustvo je delovanjem Turske ugroženo i Amerika sada ostaje bez dobrih rešenja- rekao je Starović.

Vojni analitičar Vlade Radulović kazao je da Tramp nastavlja kontinuitet svojih nejasnih poruka i da će biti upamćen kao prvi predsednik SAD koji je svoju spoljnu politiku objavljivao preko tvitera.

Foto: Printscreen

- Bitno je istaći da nije ljudski koristiti određene fraze i izraze, ali svako je kovač svoje sreće i nije prvi put da dobijamo kontradiktorne poruke - naglasio je Radulović.

Potpukovnik PVO u penziji Đorđe Aničić rekao je da je Tramp u specifičnoj situaciji i da treba da prihvati tu neku ravnomernost u svetu, kako političku, tako i vojnu.

Foto: Printscreen

- U poslednjih 10, 20 godina mi smo imali dominaciju jedne super sile, praktično padom Berlinskog zida, ukidanjem Varšavskog pakta, a sada je kraj dominacije, što amerikanci teško prihvataju. Ne shvataju da se situacija u svetu promenila i da je došlo do balansa snaga, kako u političkom i ekonomskom, tako i vojnom smislu - istakao je Aničić.

#Amerika

#Rusija

#Sirija

#Zoran Dragišić

'